Hårtab: Ny revolutionerende behandling som du må kende til!

Hårtab rammer alle aldre og køn, ligegyldigt hvilken type livsstil man dyrker.

Derfor kan det ofte være en meget sårbar proces at anerkende et begyndende hårtab, da håret for de fleste af os ikke alene er med til at udtrykke vores personlighed, men også symboliserer ungdommelighed og overskud.

Desværre er det den tøvende anerkendelsesproces som er er hårtabets værste fjende.
For det vigtigste er,at søge hjælp og få behandling så tidligt som muligt, da det er meget lettere at afværge hårtab, end at få håret til at gro igen, når det først er faldet ud.

Dog er det ikke så ligetil at igangsætte behandling som det lyder, da hårtab og skaldethed ofte bliver fejldiagnosticeret, og ender ud med at blive behandlet med et alt for generelt middel, der kan have alvorlige bivirkninger.
Af den grund har vi hos Cosmage, sat os for at hjælpe dig med hurtigere at identificere årsagen til dit hårtab eller skaldethed, så både du som er i behandling, kan revurdere din oplevelse og resultater, men ligeledes så dig der er i tvivl om årsagen til dit hårtab, kan få en bedre forståelse af hvad lige netop din udfordring er.

 

Nyeste forskning om hårtab og skaldethed

 

CRESCINA

Vi kan alle nikke genkendende til at venner og familie giver deres velmenende råd om hvordan vi kan mindske eller helt stoppe vores hårtab.

Og lige så vel som vores omgangskreds, så er internettet et overflødighedshorn af information og gode råd, som kun bidrager til forvirring af sagens kerne.

Derfor har vi hos Cosmage samlet al den nyeste information og forskning om behandlingen af hårtab og skaldethed, så du nemt kan træffe en velinformeret beslutning om hvilket behandlingsform er den rigtige for dig.

Vi vil også introducere dig til en kur mod hårtab, som modsat traditionelle behandlingsmetoder har absolut ingen bivirkninger, og derfor er anbefalet af US National Institute of Health (NCBI).
Denne nye behandlingsform er Crescina®, hvilket du kan læse helt detaljeret om produktet mod hårtab lige her.

 

 

Igangsætning af hårtabsbehandling: Hvor skal jeg starte?

crescina - mikro kamera hårtabsvariationer - hårtab og hårudtynding

 

De 3 afgørende forhold som du skal tage i betragtning for at bekæmpe din hårtabslidelse er:

 • Sikre at identificere årsagen til hårtabet så hurtigt som muligt, så videreudviklingen stoppes.
 • Få stimuleret hårvæksten med den rette behandling.
 • Vedligeholde den rette behandling for at stoppe hårtabet helt.

Det er lettere sagt end gjort at få identificeret årsagen for din hårtabslidelse, specielt fordi at to forskellige faktorer spiller ind; både dit hårtabsmønster og stadiet for dit hårtab.

Heldigvis er det i dag muligt at få testet din hovedbund med et mikrokamera på disse udvalgte apoteker, hvis du er i tvivl om din diagnose eller variant af hårtab.

 

 

Hvor hurtigt vokser hår?

Hovedets og resten af kroppens hårvækstcyklus adskiller sig fra hinanden, da hele kroppens cyklus kun varer én måned, hvorimod hovedets hårvækstcyklus varer knap 3 år.

Cyklussen indledes i 3 faser som illustreret i næste afsnit, og det lige netop hér hvor mikrokameraet kommer i brug, da det kan afgøre hvilken face dit hår er i, og derfor også hvilket type behandling som burde foretages.

Med andre ord, når man skal forstå hvilke udfordringer hårpragten reelt er udsat for, så skal hårproduktionen analyseres i forholdet til antal af hår og aktiviteten af håret (hvilken fase det er i).

En gennemsnitlig hårpragt består af omkring 110.000 hår, og de vokser omtrent 1000 dage, hvorefter de har en hvilefase på ca. 100 dage. Væksthastigheden er på 1,25-1,5 cm. Om måneden, hvilket svarer til omkring 15 cm. Om året. Dog nedsættes hårvæksten med alderen og kan minimeres helt ned til 0.25 cm. Pr. måned.

Med den viden kan man konkludere at omkring 80.000 hår hele tiden er i vækstfasen, og hovedbunden ender med at producere en samlet vækst på imponerende 20,1 kilometer hår om året!

Det siger sig selv at der er tale om en cyklus som kræver en konstant energitilførsel fra de omkringliggende blodkar.

Af samme grund, varierer energitilførslen til håret efter hvilke andre aktiviteter kroppens skal bruge tid på.

Og det er netop her at Crescina HFSC understøtter kroppens naturlige hårvækst, så de mest optimale forhold for hårsækkene sikres således at produktionen af hår holdes intakt.

 

Hårets vækstcyklus: Hvordan foregår det?

Hårets vækstcyklus

For at vende tilbage til de 3 faser af håret vækstcyklus, så starter processen i hårsækken som også er afbilledet i illustrationen.

Anagen er den voksende fase, catagen er den hvilende fase, og telogen er den frastødende fase.

Inde i hårsækken findes hårløget hvor håret vokser ud fra, ved at cellerne deler sig kontinuerligt. Det vil sige at nye celledelinger langsomt skubber de gamle celledelinger opad, hvilket til sidst danner hårstrået.

Cellerne består af protein, der i den op-ad-gående proces omdannes til stoffet keratin, som vi også kender fra negle, horn, kløer og fjer.

Grunden til omdannelsen er, at de proteiner som hårløget består af, er er så hårde, at cellerne dør af det, hvilket resulterer i stoffet Keratin, som er meget modstandsdygtigt overfor kemiske påvirkninger.

Når den 3-årige vækstfase er slut, så er håret færdigdannet i hårsækken og bliver skubbet ud af underliggende hår når den naturlige hvilefase er slut.

Idet håret bliver skubber ud af huden, så passerer det en olie kirtel undervejs, som gør at håret bliver skinnende og blødt.

Dette er dog også grunden til at håret bliver fedtet, hvilket er derfor at man har et behov for at vaske sit hår.

Sidst men ikke mindst, når håret er langt nok til at stikke ud igennem huden, så dør håret, hvilket også er derfor at det ikke gøre ondt at få en klipning fordi cellerne ikke er levende længere.

 

Testosterons indflydelse på mænd og kvinders hårtab

TestosteronMænds hår vokser hurtigere end kvinders.

På trods af dette er det oftere mænd, som kæmper med hårtab end kvinder og det kan blandt andet skyldes deres mandlige kønshormon testosteron.

Statistisk set forekommer der et lineært forhold mellem hårtab og alder hos mænd, hvoraf ca. 20% af alle mænd i 20-årsalderen døjer med hårtab, 40% af alle mænd i 40-årsalderen, 60% af alle mænd i 60-års alderen og således forsætter statistikken.

Hårtabsprocessen starter allerede når unge mænd kommer i puberteten og dermed storproducerer testosteron, som får hårsækkene til at skrumpe.

Derudover, kræver produktionen af testosteron en utrolig høj energiomsætning, som fratager den krævende hårvækstcyklus vigtig energi, samtidig med at hårsækkene skrumper. De mindre hårsække resulterer i at håret ikke gror med samme hast, foruden at blive tyndere og finere end før. Dette kommer først og fremmest til udtryk ved høje tindinger, som senere hen kan udvikle sig til at hårgrænsen langsom arbejder sig bagud og danner den tydelige ”måne” på baghovedet.

Endegyldig er konsekvensen, at hårsækkene ender med at blive så små, at de hår som tabes ikke længere kan erstattes. Derfor er det meget vigtigt at tage udfordringerne i opløbet, hvilket er derfor at Crescina er blevet skabt (link).

 

Pletvis hårtab/pletskaldethed & DHT

Den nyeste forskning indenfor kvinders pletvise hårtab, kaldet dihydrotestosteron (DHT), peger på at lidelsen er en afart af testosterons negative indflydelse på mænds hårtab.

Det er nemlig blevet påvist at selvom testosteron er kernen ved selve hårtabsprocessen, så er det DHT som bærer det meste af skylden, og er derfor grunden til at kvinder i høj grad også oplever pletvis hårtab og højere tindinger, selvom de ikke har en brøkdel af mænds testosteron niveau.

DHT foregår således:

 • DHT skyldes hormoner (fordi testosteron er indblandet), og er dermed en cyklisk proces, som ikke kan forudses, og kan derfor risikere at være både en kortsigtet- og/eller langsigtet lidelse.
 • Hårsækken består af oliekirtler som indeholder enzymet type II 5-alfa-reduktase.
 • Enzymet reagerer med testosteron og omdannes til DHT.
 • DHT har bindinger til receptorer (modtagere som signalerer til celler) i hårsækken.
 • DHT krymper hårsækkene, alt efter hvor mange DHT bindinger hårsækken har.

På denne måde er det dermed ikke nødvendigvis niveauet af testosteron som alene er afgørende for de skrumpende hårsække, men derimod niveauer/antallet af DHT-bindinger i hårsækken som forårsager hårtabet. Derudover er pletskaldetheden en androgen sygdom som er drevet på betingelser af hormoner. Hvilket gør sygdommen generisk bestemt og dermed arvelig.

 

Skaldethed: Hvad er Alopecia Areata?Alopecia Aretea

Alopecia Areata er en uforudsigelig sygdom som kan ramme alle, og er en tilstand der forårsager at en persons hår falder ud. Skaldethed er en autoimmun sygdom, hvilket vil sige at kroppens immunsystem angriber dele af sig selv – i dette tilfælde hårsækkene.

Det er derfor meget vigtigt at påpege at skaldethed ikke skyldes stress eller nerver, og ej heller kan smitte.

Når man bliver ramt af Alopecia Areata, begynder håret som oftest at falde af i større totter ad gangen, og kan udvikle sig til at man mindste alt håret på hovedet, og i meget sjældne tilfalde alt håret på kroppen også.

 

Hvem udvikler Alopecia Areata?

Som sagt kan skaldethed ramme alle, men sygdommen er dog påvirket af genetik hvilket indebærer, at der er større risiko for at udvikle Alopecia Areata hvis man har en slægtning med sygdommen. Derudover forekommer skaldethed endnu oftere blandt personer som har familiemedlemmer med autoimmune lidelser såsom diabetes, lupus (gigt) samt sygdom i skjoldbruskkirtlen (for eksempel stofskiftesygdomme).

 

Symptomer for skaldethed: Hvordan opdages det?

I starten kommer sygdommen normalt til udtryk som en lille skaldet plet på hovedbunden, men det er også vigtigt at være opmærksom på at det også kan forekomme på alle hårbærende steder på kroppen.

Over tid vil sygdommen også kunne påvirke andre dele af kroppen såsom negle som vil blive tynde, flossede og have hvide pletter og striber.

Sådan diagnosticeres Alopecia Areata

 I de fleste tilfælde kan skaldethed diagnosticeres ved brug af mikrokameraet som vi før har omtalt, ved at se på hårtabets mønster.

Dog vil der i særlige tilfælde være nødvendigt at gennemføre en decideret hudbiopsi, eller blodprøver for at sikre sig at hårtabet ikke er forårsaget af en anden autoimmun sygdom.

 

Helbredelse af skaldethed: Hvilken behandling anbefales?

Alopecia Areata kan ikke helbredes, men det kan forebygges med den rette behandling, så håret kan vokse frem igen.

 • Tilbud CRESCINA behandling mod hårtab og hårudtynding

  Crescina Re-Growth – 500 – MAND- 10 ampuller

  234,38 DKK 312,50 DKK
  Tilføj til kurv
 • Tilbud CRESCINA behandling mod hårtab og hårudtynding

  Crescina Re-Growth – 500 – KVINDE – 10 ampuller

  234,38 DKK 312,50 DKK
  Tilføj til kurv
 • Tilbud crescina, mod kvindeligt hårtab og hårudtynding

  Crescina Re-Growth – 500 – KVINDE

  589,50 DKK 1.179,00 DKK
  Læs mere
 • Tilbud crescina, mod hårtab og hårudtynding mænd

  Crescina Re-Growth – 500 – MAND

  589,50 DKK 1.179,00 DKK
  Tilføj til kurv
Serummet som er anbefalet af NCBI, da midlet har vist gode resultater i kliniske test og derudover ingen bivirkninger har og kan købes ved at klikke på de ønskede produktet ovenover, eller ved at bruge linket lige her.

Serummet anvendes før hårsækkene hentørres helt, og tilpasses derfor den individuelle patient, da en undersøgelse under mikrokamera afgør hvor mange hårsække der er i henholdsvis hvile- og vækstfase før behandlingen startes.

CRESCINA bruges 1 gang om dagen, i 5 dage om ugen.

Normalt kræves en 2-4 måneders behandling før håret begynder at vokse.

 

Stress relateret hårtab: Hvad er Telogen effluvium (TE)?

Stress er en reaktion på vedvarende overbelastning, psykisk såvel som fysisk, hvilket kan lede til hårtab. I dag oplever 10-12% af den danske befolkning stress i hverdagen, og det er en bekymrende statistik som man skal tage meget alvorligt da mange forskellige faktorer spiller ind.

Hyppigste årsager til stress:

 • Dødsfald i familien og omgangskreds.
 • Ensomhed (manglende socialt netværk).
 • Arbejde (travlhed/ manglende anerkendelse/mobning m.m.).
 • Fysiske faktorer såsom usund kost og mangel på motion men også støj, træk og smerter.

”Usynlige” stress faktorer

I mange tilfælde kan kroppen være stresset uden at man selv er klar over det, og derfor er man tilbøjelig til at bortforklare hårtabet og ikke søge hjælp i tide. Ofte kan der gå op til et år før der søges hjælp til en hårtabslidelse, hvilket er meget kritisk idet succesen af behandling falder drastisk over tid.

Hyppigste usynlige stress faktorer

 • Graviditet
 • Amning
 • Medicin
 • Sygdom i skjoldbruskkirtlen
 • Operationer
 • Feber
 • Blodtab
 • Jernmangel
 • Lyn-slankekure / udsultning

Når kroppen udsættes for stress, vil ofte helt op til 90% af hårene i den anagen (voksende) fase eller catagen (hvile) fase skifte over til den frastødende fase (telogen).

Tegnene på hårtab vil begynde 6 uger til 3 måneder efter den stressende tilstand/episode og vil med stor sandsynlighed forsætte så længe kroppen er påvirket af stress.

I nogle tilfælde, specielt for kvinder, kan Telogen effluvium udvikle sig til en kronisk lidelse og/eller vare ved i flere måneder eller år.

 

Helbredelse af stress relateret hårtab: Hvilken behandling anbefales?

Lige så vel som skaldethed kan stress relateret hårtab forebygges med den rette behandling.

Heldigvis, hvis hårtabet bliver behandlet hurtigt, vil hårtabet kunne stoppes og helbredes helt. 

 • Tilbud crescina, behandling af mandligt hårtab og hårudtynding

  Crescina Complete – 500 – MAND

  496,00 DKK 992,00 DKK
  Tilføj til kurv
 • Tilbud crescina, behandling af mandligt hårtab og hårudtynding

  Crescina Complete – 1300 – MAND

  1.091,25 DKK 1.455,00 DKK
  Læs mere
 • Tilbud crescina, behandling af mandligt hårtab og hårudtynding

  Crescina Complete – 200 – KVINDE

  548,25 DKK 731,00 DKK
  Læs mere
 • Tilbud crescina, behandling af mandligt hårtab og hårudtynding

  Crescina Complete – 200 – MAND

  548,25 DKK 731,00 DKK
  Tilføj til kurvSerummet som er anbefalet af NCBI, da midlet har vist gode resultater i kliniske test og derudover ingen bivirkninger har og kan købes ved at trykke på det ønskede produkt ovenover, eller lige her.

Serummet anvendes før hårsækkene hentørres helt, og tilpasses derfor den individuelle patient, da en undersøgelse under mikrokamera afgør hvor mange hårsække der er i henholdsvis hvile- og vækstfase før behandlingen startes.

CRESCINA bruges 1 gang om dagen, i 5 dage om ugen.

Modsat til skaldethed vil man ved et stress relateret hårtabet allerede se at det stopper indenfor de 2 første måneder!

 

Fup eller fakta: De ”hår”-nakkede myter

På trods af at hårtab er helt normalt, og at vi mister op til 100 år om dagen, så forbliver forvirringen omkring hårtab stadigvæk stor og det har været grobund for en lang række af myter.

Derfor vil vi gerne hjælpe med at be- og afbekræfte de mest almindelige misforståelser.

Påstand Myte Fakta Årsag
”Begge forældres gener er med til at forårsage hårtab”   X Selvom mænds gener & testosteron niveau oftest forbindes med hårtab, så har de kvindelige gerne ligeså stor påvirkning.
”Hårtab blandt kvinder forårsager en unormal menstruationscyklus”  

X

  Nej, menstruation påvirkes på ingen måde af hårtab.

Tværtimod, kan hårtab fremprovokeres hvis en unormal menstruationscyklus er et resultat af stressende faktorer.

”Hårstylingsprodukter, farvning af år & hyppig hårvask påvirker ikke hårtab”   X Ingen af de 3 faktorer har den mindste betydning for hårtab.
Hårtab rammer primært personer over 50 år. X   Nej. 50% af kvinder i 18-40 års alderen vil opleve hårtab, hvorimod det er 2/3 ud af alle mænd i samme aldersgruppe.

 

 

Alternative grunde til hårtab

 

På trods af at det er bedst af følge lægens anvisninger (hvilket vi kraftigt anbefaler), så skader det ikke at være opmærksom på gode råd fra andre eksperter som beskæftiger sig med hårtab.

Tre af de vigtigste eksperter som bidrager med en anden tilgang og synsvinkel på hårtabs-forskning er den kinesiske herbalist, ernæringseksperten og dermatologen. 

 

 

Den kinesiske herbalist

I tråd med lægevidenskaben, så påpeger Ruth Delman fra Chi Sundhedscenter at hårtab hos kvinder, i ligeså høj grad som mænd er et resultat af et høj stress niveau.

Dog modsat mændenes stress niveau som oftest skyldes produktionen af testosteron, så er det den moderne livsstil karakteriseret af lyn-slankekure, pesticider/kemikalier i mad og drikke samt p-piller som bærer en stor del af skylden for kvinders hårtab.

 

Ernæringseksperten

Ifølge Maria Griffiths fra Institute for Optinum Nutrition, så kommer hårtab til udtryk hvis man har et lavt niveau af næringsstoffer.

Dette skyldes at blodkarrene ved hårsækkenes rod er tilstrækkelige næret.

Der er specielt mangel på mineralerne zink, selen, calcium, natrium og kalium som er afgørende for hårtab.

 

 

Dermatologen

Blandt dermatologer er der bred enighed med både de kinesiske herbalister og ernæringseksperterne.

Dermatologisk forskning viser nemlig at der kan være en sammenhæng mellem gestagener – den syntetiske form af progesteron som findes i p-piller og hormonbehandling – og hårtab.

Desuden påpeger dermatologer også fedfattige diæter ofte resulterer i jernmangel som er dårligt for hårvæksten.

Ligeså vel kan vegetarer og veganer ofte opleve en lavere niveau af vitamin B12 og zink, hvilket gør dem mere tilbøjelige til at opleve hårtab.

 

Hårtransplantation: Hvilke overvejelser bør du gøre dig?

 

Hårtransplantation

Hårtransplantation består i at hår, fjernes fra et sundt donorområde (hår med optimal hårcyklus/vækst) og omplantes i det det ønskede modtagerområde hvor håret er dødt, hvilket omtales som recipientområdet.

Det er meget vigtigt at understrege at hårtransplantation må kun foretages når hårtabsprocessen er afslutter og håret er dødt.

En afgørelse som kan træffes ved at undersøge hårtabsprocessen med det foromtalte mikrokamera.

Med andre ord, hårtransplantation bør være din sidste udvej og løsning på dit hårtab.

Hvis hårtransplantation udføres før hårtabsprocessen, er afsluttet, kan det ende i et meget uhensigtsmæssigt resultat.

Derfor anbefaler man at en hårtransplantation kun bør overvejes 3-4 år efter at hårtabet er stabilt og mønsteret for hårtabsprocessen er kendt og har været behandlet med Crescina HFSC.

Eksempel: 1-3 cm. sænkning af hårgrænse

Transplanteret hår er permanent, det vil sige at hvis hår plantes for at sænke en hårgrænse uden at hårtabsprocessen er analyseret, så kan man risikere at håret bag ved det transplanterede hår i front vil tabes, og at man derfor ender om med en ”krans” af hår som aldrig kan fjernes igen.

Metoder for hårtransplantation

Der findes flere forskellige metoder for hårtransplantation som alle afhænger af hvordan håret udtages, heraf fremgår 3 af de mest anvendte:

 • Udtrækning af hår direkte fra hovedbunden.
 • Udtagning af en tynd strimmel hår.
 • Hudstrip som består af både hud, underhud og hår.

Uafhængigt af hvilket metode som udføres, så kræver hårtransplantation stort kendskab til de enkelte hår- og hudsygdomme.

Derfor anbefaler vi at man søger hjælp og vejledning hos en speciallæge i plastikkirurgi eller dermatologi inden et sådant indgreb overvejes, foruden at man følger sundhedsstyrelsens anbefalinger som kan findes lige her link.

Derudover er hårtransplantation et højrisiko indgreb, som tillige er forholdsvis dyrt.

Risiko ved hårtransplantation:

 • Blødning.
 • Infektion.
 • Nedsat vækst i transplanterede hår.

 

Alternativ metode til hår transplantation

Følgende metode er en to-trins-operativt indgreb ved hjælp af skalpen, og må grundet indgrebets alvorlige karakter kun foretages af speciallæger i plastikkirurgi.

De 2 trin:

 • En ”expander” (udvider), placeres under skalpen i området klods op af recipientområdet (det hårløse modtagerområde).
 • Saltvandsindsprøjtninger tilføjes jævnligt til ”expander” over en længerevarende ambulant procedure.

Resultatet af dette indgreb er at indsprøjtningerne i ”expander” udvider det omkringliggende hårbærende område, således at man ved næste indgreb (indsprøjtning) kan dække det hårløse område (recipient) som oplever hårtab.

Forhøjet risiko

Denne alternative metode indeholder igeså vel som de førnævnte metoder for hårtransplantation en hø risiko for blødning, infektion og nedsat vækst i de transplanterede hår.

Dog indebærer dette indgreb, en endnu højere risiko for infektion da selve ”expander protesen” kan blive alvorligt inficeret og dermed må fjernes efter indgrebet, hvilket resulterer i ingen effekt af indgrebet.

Ydermere er der i imidlertid også risiko for dårligt hele og vævsdøde af de dele af hovedbunden som er blevet påvirket.